Geschiedenis van Vreeland

Vreeland, het liefelijke, kleinste “stadje” aan de Vecht is vernoemd naar het kasteel Vredelant dat in 1250 werd gebouwd door Bisschop Hendrik van Vianden. Dit verdedigingskasteel lag strategisch tussen Utrecht en Holland, ter bewaring van de vrede. Het slot Vredelant heeft een bepalende rol gespeeld in onze geschiedenis en is o.a. belegerd door Floris de V. Om het kasteel heen ontwikkelde zich een plaatsje en nadat er ook een kerk kwam kreeg Vredelant stadsrechten en daarbij het recht van het houden van een markt en het heffen van tol.

De grote markt lag op de hoofdas van de stad, in de huidige Breedstraat. De nederzetting had de vorm van een bastide: een rechthoekig stratenplan dat nog altijd herkenbaar is! Sinds de 13 eeuw is er niet veel veranderd en dat geeft Vreeland zijn bijzondere karakter. Vreeland ligt op een kleine 20 minuten autorijden vanaf Amsterdam, Hilversum en Utrecht in de prachtige Vechtstreek. De Vecht en haar omgeving kent vele toeristische attracties en is voor natuurliefhebbers een verademing. Fietsen, wandelen, varen over de Vecht: de mogelijkheden voor recreatie zijn ruim en creëert een opgewekte dynamiek onder bezoekers en voorbijgangers.

De rivier de Vecht loopt recht door het dorp Vreeland heen. De prachtige Van Leer brug, een dubbele ijzeren klapbrug is hier in 1945 geplaatst nadat de oude houten klapbrug was verwoest. Aan de kant van de Voorstraat staat een prachtig 19de-eeuws brugwachtershuisje.

Door het dorp lopen diverse fietsroutes evenals twee belangrijke wandelpaden: het Floris de Vijfde-pad en sinds 2004 het Waterliniepad. Daarnaast kent Vreeland het polo-centrum en de vatenfabriek van de multinational Greif (voorheen Van Leer). In Vreeland zijn maar liefst 68 rijksmonumenten, waaronder de Sint Nicolaaskerk (gebouwd 1265-1275) en de buitenplaats de Plantage. Daarnaast is de monumentale militaire Kazemat (1935), onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die sinds 2021 geplaatst is op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De korenmolen De Ruiter aan de Vecht, levert ons oermeel voor de bereiding van onze overheerlijke ambachtelijk gebakken pannenkoeken.